Dlaczego warto korzystać z masaży?
"Ciało jest domem, w którym żyjemy" - tak mówią buddyści. Dlaczego więc nie zawsze dbamy o nasz dom?
Masaż rozluźnia napięte mięśnie, wspomaga krążenie krwi, obniża wysokie ciśnienie krwi, uwalnia serotoninę i obniża poziom kortyzolu - hormonu stresu.
Masaż jest uważany za najstarszy lek. Jest wiele dobrych powodów, aby skorzystać z masażu:
- napięcie
- ból pleców
- ogólny ból mięśni
- bóle głowy/migreny spowodowane napięciem
- ból stawu
- naprężenie
- wewnętrzny niepokój
- zaburzenia snu
- wysokie ciśnienie krwi
- reumatyzm
Masaż zmniejsza stres, zwiększa wewnętrzną równowagę, a tym samym może obniżyć ciśnienie krwi.
Ruchy masażysty, na które składają się zarówno delikatne głaskanie, jak i ukierunkowany nacisk na różne partie ciała, mają pozytywny wpływ na krążenie krwi.
Masaż stref refleksyjnych stóp czy dłoni jest szczególnie odpowiedni do delikatnej redukcji stresu. Na stopach i na dłoniach znajdują się pewne punkty, które podczas masażu mogą działać uspokajająco na ciało i ciśnienie krwi.
Możesz samodzielnie masować swoje dłonie, aby się uspokoić w biurze lub w pociągu.
Niektóre formy masażu wspomagają krążenie, dlatego nie każda jego forma jest wskazana dla wszystkich. Masaż gorącymi kamieniami pobudza krążenie i nie jest zalecany osobom z problemami z sercem.
JAKI OLEJEK ETERYCZNY WYBRAĆ do masażu? Czytaj dalej...
Masaż to również lepsze samopoczucie.
Żyjemy w bardzo szybko zmieniającym się społeczeństwie. Naszemu codziennemu życiu często towarzyszy stres, presja i niepokój. Wynikające z tego konsekwencje, takie jak napięcie mięśni, ból pleców, migreny, wyczerpanie i tym podobne, nie są zatem zaskakujące. Dlatego naszym priorytetem powinno być dbanie o ciało.
Dbanie o ciało to również właściwe odżywianie.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt dużo soli, tłuszczu i cukru jest jedną z najczęstszych przyczyn wysokiego ciśnienia krwi. Ścisła dieta często nie jest nawet konieczna dla zdrowej diety. Zadbaj o zdrowe nawyki żywieniowe już dziś.
W menu powinny znajdować się:
- dużo warzyw i owoców
- ryby
- bardzo mało mięsa (wybieraj chude)
- trochę soli (wartość orientacyjna: jedna łyżeczka soli kuchennej dziennie)
- oleje roślinne zamiast tłuszczów zwierzęcych (np. oliwa z oliwek zamiast masła klarowanego)
- produkty niskowęglowodanowe
- zwróć uwagę na zawartość tłuszczu w produktach mlecznych, uważaj z żółtym serem
- ogranicz spożycie alkoholu